Koronavirustilanne on valitettavasti pahentunut Suomessa. Noudatamme nuorisoseuratoiminnassa valtioneuvoston 25.2. julkaisemia uusia linjauksia.
Tämä tarkoittaa sitä, että aikuisten ja yli 12-vuotiaiden toiminnassa siirrytään etätoimintaan kaikilla koronaviruksen leviämis- ja kiihtymisvaiheessa olevilla alueilla. Linjaus on voimassa ainakin 28.3. asti ja suosittelemme siirtymään etätoimintaan mahdollisimman pian, kuitenkin viimeistään 8.3.
Alle 12-vuotiaiden oman harrastusryhmän toimintaa voi halutessaan jatkaa oman alueen sairaanhoitopiirin ohjeistuksen mukaisesti.
Tarkemmin eri alueiden koronatilanteeseen ja ohjeistuksiin voit tutustua THL:n sivuilla. Seuraathan oman alueesi sairaanhoitopiirien sekä aluehallintoviranomaisten ohjeistuksia!
Vallitseva tilanne on meille kaikille hankala mutta valtioneuvoston ministereitä lainaten, toivomme että tämä on koronapandemiatilanteen loppukiri.
Nuorisoseurojen kiertävä pop up -näyttely avataan koronatyyliin virtuaalisesti Joensuun pääkirjastossa 13.1. klo 17.00. Juhlanäyttely koostuu kuudesta osiosta, joissa esitellään nuorisoseurojen toimintaa historian eri aikakausina. Näyttelyn avaa Suomen Nuorisoseurojen pääsihteeri AnninaLaaksonen ja sen on koonnut Nuorisoseurojen puheenjohtaja, museoamanuenssi Ragni Reinhardt (kuvassa). www.facebook.com/pk.nuorisoseurat ja facebook.com/nuorisoseurat
Pop up -näyttelyssä voi tutustua järjestön monipuoliseen harrastustoimintaan ja nuorten vaikuttamismahdollisuuksiin historian saatossa. Se peilaa nuorisoseuratoimintaa suhteessa eri yhteiskunnan ilmiöihin. Näyttely avaa myös sitä, miten Nuorisoseuroista on tullut yksi Suomen merkittävimmistä kulttuurisen nuorisotyön toimijoista.
Nuorisoseurat on maamme vanhin nuorisotyötä tekevä järjestö. Matti Yrjönpoika Sippola perusti Kauhavan Nuorisoyhtiön 1881, jonka tarkoitukseksi määriteltiin:”Edistää kaikin tavoin nuorison sivistystä niin hyvin seuranäytelmillä, sanomalehdillä, kirjastoilla kuin tanssihuveilla”.
Nuorisoseurat on ollut aktiivinen kansalaiskasvattaja jo 140 vuoden ajan ja sillä on ollut merkittävä rooli niin kansakunnan rakentajan kuin sivistyksen moottorinakin. Järjestön arvot – osallisuus, yhteisöllisyys ja yhdenvertaisuus – ovat olleet toiminnan ytimessä läpi historia. Nuorisoseurojen juhlavuoden suojelijana toimii presidentti Sauli Niinistö.
Pop up -näyttely kiertää koko kuluvan vuoden ympäri Suomen. Joensuusta näyttely lähtee Lahteen. Kaikki juhlavuoden tapahtumat ja vuoden 2021 näyttelyn tarkempi aikataulu löytyvät osoitteesta. www.nuorisoseurat.fi/juhlavuosi. Sivusto päivittyy pitkin vuotta.
Nuorisoseurojen juhlavuoden LYHYTELOKUVA löytyy linkistä https://fb.watch/2TYa33mGxM/ Pop up -näyttely: Joensuun pääkirjasto, Koskikatu 25, 80100 Joensuu.
Suomen Nuorisoseurat on maamme vanhin nuorisotyötä tekevä järjestö. Ensimmäinen nuorisoseura perustettiin Kauhavalla 1881. Perustamispäivän kunniaksi 24.6.2021 keitetään Suomen suurimmat kakkukahvit, jotka nautitaan samanaikaisesti jäsenseuroissa ympäri valtakunnan.
Juhlavuosi tekee näkyväksi nuorisoseuraliikkeen historiaa. Se korostaa nuorisoseurojen tärkeää yhteisöllistä merkitystä tässä päivässä ja katsoo vahvasti tulevaisuuteen. Nuorisoseurat juhlii yli 600 jäsenseuran voimin ympäri Suomen tehtävää työtä ja eri harrastusalojen toimintaa. Juhlavuoden suojelijana toimii presidentti Sauli Niinistö.
Virtuaalisesti juhlavuosi avataan perjantaina 8.1. juhlavuoden verkkosivustolla että sosiaalisen median kanavissa lyhytelokuvan saattelemana. Elokuva kertoo Nuorisoseurojen arvoista ja tarjoaa tiivistetyn katsauksen menneisyydestä nykypäivään.
Ensimmäinen juhlavuoden tapahtuma on kansanmusiikin ja kansantanssin tapahtuma Eläköön Folk! - Pohjoisilla poluilla 20.2., joka striimataan yleisölle Tampere-talosta.
Yksi tulevan kevään merkittävistä tilaisuuksista on myös valtakunnallinen Porissa 21.-23.5. järjestettävä Nuori Kulttuuri -monitaidefestivaali, jonka yhteydessä on mm. kulttuuriharrastamisen hyvinvointivaikutuksia käsittelevä NuoriTalks! -keskustelutapahtuma. Lasten ja nuorten juhlavuoden päätapahtuma on Lappeenrannassa järjestettävä kansantanssifestivaali Kalenat 10.-13.6.2021.
Syksyllä juhlavuoden ohjelmassa on muun muassa harrastustoiminnan juhlaseminaari, järjestön yleiskokous eli Nuorisoseurakokous sekä sen yhteydessä pidettävä Tulevaisuusfoorumi. Nuorisoseurat on myös mukana Erätauko-säätiön ja YLE:n Hyvin sanottu – Bra sagt -hankkeessa jonka tavoitteena on edistää rakentavaa keskustelukulttuuria Suomessa. Juhlavuoden ohjelma täydentyy vuoden 2021 aikana.
Juhlavuoden tapahtumien valmisteluissa seurataan tiiviisti koronapandemian tilannetta rajoituksineen ja sen vaikutukset huomioidaan niiden turvalliseen toteutukseen. Osa tapahtumista järjestetään virtuaalisina.
Suomen Nuorisoseurojen valtuusto valitsi syyskokouksessaan tänään järjestön puheenjohtajaksi Ragni Reichardtin. Koski TL:ssä asuva Reichardt jatkaa puheenjohtajana kolmannelle kaudelleen. Hallituksen varsinaisiksi jäseniksi kaudelle 2021-22 kokous valitsi Hannu Harmaalan Lahdesta, Sanni Antinniemen Pertunmaalta, Juha Heikkolan Jyväskylästä ja Elli Myöhäsen Rovaniemeltä. Lisäksi varajäseneksi valittiin Mikko Kärkkäinen Kuopiosta. Kaikki muut paitsi Myöhänen olivat erovuoroisia hallituksen jäseniä, joten näin ollen he jatkavat toiselle kaksivuotiskaudelleen. Valituista hallituksen jäsenistä Harmaala, Antinniemi ja Myöhänen ovat alle 29-vuotiaita.
Hallituksessa jatkavat lisäksi vuonna 2021 Matti Tuomisto Haapavedeltä, Annamari Martinviita Oulusta, Jaana Inkiläinen Nurmijärveltä sekä Lauri Haltsonen Imatralta. Varajäsenenä jatkaa Janne Tiikkainen Vieremältä.
Kokouksessa muistettiin myös hallitusuransa jättävää Harri Penttilää Vesilahdelta. Penttilälle myönnettiin järjestön kultainen ansiomerkki pitkäjänteisestä ja omistautuneesta hallitustyöskentelystä. Hallituksen puheenjohtaja Ragni Reichardt kuvaili liikuttuneena Penttilän ansioita erittäin merkittäviksi, sillä Penttilä ehti istua hallituksessa yhteensä kuusi vuotta, joista viimeiset kaksi toisena varapuheenjohtajana.
Suomen Nuorisoseurojen valtuuston syyskokous oli alun perin tarkoitus järjestää Seinäjoella 21.-22.11.2020. Koronapandemiatilanteesta johtuen valtuuston kokous siirrettiin toteutettavaksi virtuaalisesti. Kokouksessa lanseerattiin nuorisoseurojen ensi vuonna juhlittavan 140-juhlavuoden visuaalinen ilme ja tapahtuma- ja viestintäkokonaisuus sekä työstettiin järjestön tulevaa strategiaa.
Kokous sujui mallikkaasti virtuaalisessa ympäristössä, mutta kokousedustajien kaipuu kasvokkaisiin tapaamisiin oli käsin kosketeltava. Toivomme, että kokouksia voidaan järjestää pian taas fyysisesti läsnä ollen.
Onko sinun nuorisoseurasi yksinkertaisesti paras? Onko sinun ohjaajasi ihanin? Ketä ilman seurasi toiminta ei vain pyörisi enää?
Nuorisoseuroissa kymmenet tuhannet jäsenet nauttivat kulttuurisesta harrastustoiminnasta sadoissa seuroissa ympäri Suomen. Viikoittain innostavat ohjaajat ja ahkerat vapaaehtoiset keräävät yli 20 000 harrastajaa laadukkaan toiminnan pariin. Nyt on aika kiittää. Haemme: Vuoden nuorisoseuraa, nuorisoseuralaista, ohjaajia, teatteritekoa, tanssitekoa ja Hermannia.
Ehdota sunnuntaihin 8.11.2020 mennessä alla löytyvillä lomakkeilla.
Vuoden Nuorisoseura 2021
Onko teidän nuorisoseuran toiminta vain ylivoimaisesti parasta? Onko toiminnassa mukana aktiivisia nuoria, osaavia ohjaajia ja ahkeria vapaaehtoisia? Näkyvätkö toiminnassa nuorisoseura-arvot: yhteisöllisyys, osallisuus, yhdenvertaisuus ja tekemisen riemu? Vuoden nuorisoseura julkistetaan nuorisoseurapäivän juhlassa maaliskuussa.
Vuoden Nuorisoseura 2020 Nuorisoseura Karjalan Nuoret
Vuoden Nuorisoseuralainen 2021
Nuorisoseurat elää ja hengittää täysin vapaaehtoistensa ansiosta. Vuosittain Suomen Nuorisoseurat valitsee Vuoden nuorisoseuralaisen, vapaaehtoisen, jonka panos on paikallisella, maakunnallisella tai valtakunnallisella tasolla tärkeää. Vuoden nuorisoseuralainen julkistetaan Folklandialla.
Vuoden Nuorisoseuralainen 2020 Heli Parikka-Makkonen
Vuoden ohjaaja 2021
Ohjaajat ovat nuorisoseurojen sykkivä sydän ja valoa loistava majakka. Hyvä ohjaaja innostaa, opettaa ja inspiroi. Suomen Nuorisoseurat palkitsee vuosittain yhden tai kaksi Vuoden ohjaajaa. Vuoden ohjaajat julkistetaan Folklandialla.
Vuoden ohjaajat 2019 Milla Sorsa ja Arja Söderlund
Vuoden tanssiteko 2020
Suomen Nuorisoseurat ja Folklandia jakaa vuosittain Vuoden tanssiteko-palkinnon. Vuoden tanssiteko voi olla uuden ryhmän perustaminen, erityinen produktio tai jokin rohkea uusi avaus. Vuoden tanssiteko julkistetaan Folklandialla.
VUODEN TANSSITEKO 2019: ”Poies itsekäs ite - Sata vuotta lujaa ystävyyttä”
Vuoden teatteriteko 2020
Suomen Nuorisoseurat jakaa vuosittain Vuoden teatteriteko -palkinnon. Vuoden teatteriteko voi olla yksittäinen esitys, teatteriseura, pitkäjänteinen prosessi tai vaikka uuden toimintaryhmän luominen. Vuodesta 1948 alkaen jaetun tunnustuksen saajan teatteria pääsee vuodeksi koristamaan pronssinen Esko-patsas. Vuoden teatteriteko julkistetaan Teatriksessa.
Vuoden teatteriteko 2019 Kortesjärven Ylikylän Nuorisoseura Liian paksu perhoseksi
Vuoden Hermanni 2021
Suomen Nuorisoseurat nimeää vuosittain Vuoden Hermannin. Nimityksen saa henkilö, joka on edistänyt merkittävällä tavalla nuorisoseuratoimintaa omalla alueellaan tai laajemmin. Arvonimi voidaan myöntää miehelle tai naiselle. Arvonimen saaja julkistetaan vuosittain valtakunnallisilla H-kiltapäivillä keväällä. Vuoden Hermanni julkistetaan H-killan kevätpäivillä.
Sähköisiä asiointivaltuuksia koskeva palvelu on ruuhkautunut. Mikäli ette saa hakemusta toimitettua sähköisen asiointipalvelun kautta, voitte laatia hakemuksen lomakkeelle. Hakemus allekirjoitetaan ja toimitetaan skannattuna liitteineen opetus- ja kulttuuriministeriön kirjaamoon osoitteeseen kirjaamo(at)minedu.fi. Mikäli tiedostojen suuruus ylittää 10 megatavua, tulee lähetys jakaa useampaan sähköpostiviestiin.
Tässä vielä ohjeet hakemuksen toimittamiseen sähköpostilla:
Mikäli ette ehdi saada valtuutta kuntoon, pitää hakemus ja sen liitteet jättää sähköpostitse ministeriön kirjaamoon kirjaamo@minedu.fi (oltava perillä toimistoaikana viim. 5.10. mieluiten sähköpostitse, muut yhteystiedot ks. https://minedu.fi/yhteystiedot)
3. Viimeksi vahvistettuun tilinpäätökseen sisältyvä tuloslaskelma ja tase
4.Yhteisön tai säätiön säännöt
Hakemuslomakkeen täyttöön on tehty ohje (linkki yllä), koska sitä ei tarvitse kaikilta osilta täyttää. Aloittakaa kuitenkin täyttämällä pakollinen lisäliite, sen pohjalta täytetään myös hakemuslomaketta.
Nuorisoseurojen ja nuorisoseuralaisten käyttöön on valmistunut jäsenen käyttöliittymä ”Seuralainen”. Seuralainen ”keskustelee” jäsenhallintajärjestelmämme Nuorisoseurarekisterin kanssa ja hakee sieltä tietoja. Seuralaisen ominaisuuksia:
Omien jäsenyyksien ja toimintaryhmien tiedot
Omat yhteystiedot, voit myös korjata ja muokata rekisterissä olevia tietojasi
Jäsenkortti, voit myös tulostaa täältä paperisen jäsenkortin
Tiedot jäseneduista
Seuran ja liiton tiedotteet
Tiedot oman seuran, keskusseuran/alueen ja liiton tapahtumista
Seuralaiseen pääset kirjautumaan jäsennumerolla ja salasanalla. Jos sinulla on sähköpostiosoite rekisterissä, voit tilata sähköpostiisi linkin salasanan luontia varten.
Mene etusivulle ja valitse linkki ”Tilaa uusi salasana tästä”.
Täytä sähköpostisiosoitteesi ja paina ”Tilaa uusi salasana”. Lomake kertoo, jos sähköpostiosoite löytyy, ja viesti on lähetetty.
15 minuutin kuluessa saat sähköpostiisi viestin, jossa on linkki lomakkeeseen, jäsennumero sekä varmenne. Saat yhden viestin jokaisesta jäsenestä, jonka tiedoissa on sama sähköpostiosoite. Linkki ja varmenne ovat voimassa 24 tuntia viestin tilaamisesta. Jos viesti ehtii vanhenemaan, voit tilata uuden.
Linkistä pääset lomakkeeseen, johon täytetään jäsennumero, uusi salasana ja varmenne. Tämän jälkeen paina ”Vaihda salasana”. Nyt voit palata etusivulle, ja kirjautua sisään.
Jos rekisteristä ei löydy sähköpostiosoitettasi, ota yhteyttä seurasi jäsenrekisteriasioista vastaavaan, jotta hän lisäisi sen.
Mikäli sinulla ei ole sähköpostiosoitetta, seurasi jäsenrekisterivastaava pystyy luomaan sinulle salasanan.
Otetaan Seuralainen aktiiviseen käyttöön jokaisen nuorisoseuralaisen huviksi ja hyödyksi.
Nuorisoseurat voivat tallentaa piakkoin omia jäsenetujaan näkymään Seuralaisessa. Tämä tehdään Nuorisoseurarekisterissä ja ohjeet tähän julkaistaan rekisterin ilmoitustaululla ja liiton sivuilla >>. Ominaisuuden käyttöönotosta tiedotetaan rekisterin ilmoitustaululla ja liiton sivuilla.
Nimeni on Annina Laaksonen ja aloitin Suomen Nuorisoseurojen pääsihteerinä 6.4. Aloitin tehtävässäni koronapandemiasta johtuvan poikkeustilan aikana ja täten olen ottanut tehtävää haltuun etänä, pitkältä Teams-yhteyden välityksellä. Olen saanut aivan tosi lämpimän vastaanoton, ja kiitos siitä kuuluu teille kaikille. Toivon mukaan pääsemme tapaamaan pian kasvotusten!
Tässä muutamia ajankohtaisia asioita:
Kysely koronan vaikutuksista paikallisseuroille
Meille Nuorisoseuroissa on äärimmäisen tärkeää kuulla, mitä
sinulle ja paikallisseuroille kuuluu juuri nyt, kun Suomi ja koko maailma elää
keskellä pandemian aiheuttamaa poikkeustilaa. Aluetoimistojen ja keskusseurojen
työntekijät ovat jo kyselleet kuulumisianne, mutta kohdennettujen tukitoimien
vuoksi julkaisemme nyt kyselyn, johon toivomme kaikkien paikallisseurojen
vastaavan. Vastaamisaikaa on keskiviikkoon 6.5. saakka.
Kyselyyn vastaaminen vie 5–10 minuuttia ja toivomme, että
yksi henkilö per nuorisoseura vastaa siihen. Vastaajalla tulisi olla hyvä
kokonaiskuva tilanteesta paikallisseuran osalta.
Apuraha on tarkoitettu digitaalisten
sisältöjen tuottamiseen ja niiden jakamiseen eri alustoilla sekä
digitaalisuutta hyödyntäviin kokeiluihin ja/tai omien toimintatapojen
kehittämiseen.
Apuraha on tarkoitettu ammattimaisesti
toimiville kulttuurintekijöille kirjallisuuteen, taiteeseen ja
kansanvalistukseen. Apurahaa voivat hakea yksityishenkilöt ja työryhmät.
3)
Mesenaatti.me – oman joukkorahoituskampanjan käynnistäminen
Voit laatia omalle yhteisöllesi oman
joukkorahoituskampanjan pienellä vaivalla. Tämä on yksi kanava kerätä tukea
paikallisilta ihmisiltä. Lisätietoa löydät täältä.
Tämän lisäksi tulemme hakemaan keskitetysti Opetus-ja
kulttuuriministeriön koronatukea, jonka hakuajan pitäisi avautua
huhti-toukokuun vaihteessa. Tähän hakuun tarvitsemme erityisesti tietoja
paikallistason taloudellisista tappioista, joita kyselyssä kerätään, jotta
osaamme kohdentaa myös mahdollisen taloudellisen tuen oikein. Kaikenlainen
tieto koronan vaikutuksista on siis erittäin tärkeää, joten vastaathan
kyselyyn!
Suosittelemme myös seuraamaan kuntien ja alueellisten
rahoittajien mahdollisia korona-apuhakuja. Käännythän aluetoimistojemme,
keskusseurojen tai liiton toimihenkilöiden puoleen mikäli tarvitset apua
rahoitushauissa!
Kotiseutuliiton
uusi avustushaku
Haluamme
myös vinkata teille Suomen Kotiseutuliiton uudesta avustushausta. Heidän
toteuttamansa Kotiseudulle-keräyksen apurahojen haku avataan elokuussa 2020.
Kotiseudulle-apuraha on tarkoitettu uutta luovaan ja toimintaa kehittävään
kotiseututyöhön. Apurahat ovat suuruudeltaan 500–3000 euroa. Vuonna 2020
jaetaan noin 15 000 euron edestä apurahoja.
Apurahoja
myönnetään
uudenlaisen kotiseututyön toimintamallien kehittämiseen ja levittämiseen
kestävää kehitystä edistävään kotiseututyöhön ja siihen liittyvien toimintamallien kehittämiseen ja levittämiseen
asukkaiden tasavertaisuutta ja kulttuurista moninaisuutta huomioivaan kotiseututyöhön ja siihen liittyvien toimintamallien kehittämiseen ja levittämiseen
alueellisiin koulutus- tai kehittämistapahtumiin tai viestintäkampanjoihin edellä mainituista teemoista
Etusijalla
ovat toimintamallit, joita muutkin yhdistykset voivat ottaa käyttöön.
Avustettavien kohteiden valinnassa painotetaan hankkeita, jotka vaikuttavat
kotiseututyöhön myönteisesti myös muualla kuin pelkästään hakijayhteisössään.
Aikataulu: Hakuaika on elokuu.
Kotiseutuliiton hallitus päättää apurahojen saajista lokakuun lopulla.
Päätökset julkistetaan marraskuussa, jonka jälkeen rahoitus on hakijan
käytettävissä. Käyttöaikaa on seuraavan kalenterivuoden loppuun saakka.
Apurahaa ei
myönnetä hakijayhteisön perustoimintaan tai vuotuisiin tapahtumiin. Apurahaa
voidaan myöntää suuremman hankkeen osarahoitukseksi. Apuraha voi kattaa
vain todellisia kuluja, joista syntyy tosite. Hyväksyttyjä kuluja ovat muun
muassa materiaalikulut, palkkiot, palkat ja ostopalvelut.
Hakijan
tulee
olla rekisteröity yhteisö, jolla on takanaan vähintään yksi raportoitu
toimintavuosi toimintakertomuksineen ja tilinpäätöksineen.
Minulla on ilo kertoa, että olemme lähteneet mukaan
Erätauko-säätiön, Valtiovarainministeriön ja DialogiAkatemian käynnistämään Poikkeusajan
dialogit -tempaukseen, jonka tarkoituksena on tarjota digitaalisia alustoja
rakentaville keskusteluille, joissa pääsee myös kertomaan kokemuksistaan ja
ennen kaikkea kuulemaan toisten ajatuksia poikkeusajasta. Voit lukea lisää
menetelmästä osoitteessa www.eratauko.fi.
Dialogin eli rakentavan vuoropuhelun tarkoituksena on syventää ymmärrystä ja
kuulla erilaisia näkökulmia aiheeseen kuin aiheeseen. Dialogi ei pyri
konsensukseen tai ratkaisuihin, vaan tarjoaa avoimen ja tasavertaisen tilan
keskustelulle.
Järjestämme Teams-ohjelmaa hyödyntäen neljä keskustelua,
joista kaksi järjestetään yhteistyössä Kansalaisfoorumi SKAF:n ja heidän muiden
jäsenjärjestöjensä kanssa. Haluamme myös haastaa kaikki paikallisseurat mukaan
järjestämään dialogeja verkossa tämän poikkeusajan aikana ja tarjoamme siihen
räätälöityä sparrausta. Ensin kannattaa tulla mukaan osallistujaksi!
Keskustelut vetää pääsihteeri Annina Laaksonen ja SKAF:n kanssa yhdessä
toteutettavissa dialogeissa toisena vetäjänä toimii Kansalaisfoorumin
pääsihteeri Anneliina Wevelsiep.
Dialogit pidetään:
ke 6.5. klo 17.00–18.30, aiheena ”Millaista elämä
poikkeusajan Suomessa on sinulle juuri nyt?” (vain nuorisoseuralaisille)
to 21.5. klo 17.00–18.30, aiheena ”Millaista elämä
poikkeusajan Suomessa on sinulle juuri nyt?” (vain nuorisoseuralaisille)
ti 26.5. klo 17.00–18.30, aiheena ”Harrastustoiminta
poikkeusaikana” (yhteistyössä SKAFin kanssa)
ti 9.6. klo 17.00–18.30, aiheena ”Vapaaehtoistoiminta
poikkeusaikana” (yhteistyössä SKAFin kanssa)
Voit ilmoittautua mukaan suoraan Anninalle sähköpostitse, annina.laaksonen@nuorisoseurat.fi.
Mukaan mahtuu kerrallaan 3–15 osallistujaa. Linkki keskusteluihin lähetetään
suoraan kaikille ilmoittautuneille.
Järjestämme tarpeen mukaan lisää keskusteluja sekä sparraamme
omien keskustelujen järjestämisessä.
Koska toukokuulle suunniteltu Nuorisoseurafoorumi on peruttu ja tarjolla olisi ollut aimopaketti kiinnostavaa asiaa, olemme siirtäneet koulutusta verkkoon ja koonneet myös yhteistyökumppaniemme tarjoamaa sisältöä yhteen. Nuorisoseurat ja sen yhteistyökumppanit tarjoavat hyvän paketin järjestökoulutusta etänä kevään aikana.
Osallistu ja valitse sinulle sopivimmat etäkoulutukset!
Tiistaina 7.4.2020 klo 17.00-18.30
Voisimmeko järjestää sääntömääräisen kokouksen verkossa? – webinaari etäkokouksen järjestämisestä
Opintokeskus Kansalaisfoorumi järjestää webinaarin, jossa käsitellään yhdistyksen sääntömääräisen kokouksen järjestämistä etäkokouksena. Koronaviruksen aiheuttamat liikkumis- ja kokoontumisrajoitukset rajoittavat huomattavasti myös yhdistysten ja yhteisöjen toimintaa. Vaikka erilaiset toiminnot ovat pääsääntöisesti pysähdyksissä, on monessa yhdistyksessä tai yhteisössä tarvetta sopia yhteisistä asioista.
Tiistaina 14.4.2020 klo 17.00-18.30
Voisimmeko toteuttaa koulutuksen verkossa?
Opintokeskus Kansalaisfoorumin webinaarissa esitellään ilmaisia etäkoulutukseen soveltuvia välineitä alustuksiin, verkkokeskustelun ja ryhmä- ja yksilöharjoitusten ohjaamiseen sekä palautteen antoon ja arviointiin.
Torstaina 16.4.2020 klo 17.00-18.30
Voimmeko järjestää kokouksen verkossa?
Kansalaisfoorumin toteuttamassa webinaarissa esitellään ja vertaillaan muutamia maksuttomia etäkokoustamiseen soveltuvia verkkosovelluksia. Lisäksi yhdessä kokeillaan sähköisiä verkossa jaettavia asiakirjoja ja ideoidaan niiden käyttömahdollisuuksia etäkokouksissa. Välineet mahdollistavat esimerkiksi verkkokeskustelun toteuttamisen, yhteisen ideoinnin, toiminnan tai tapahtumien suunnittelemisen sekä kokousasiakirjojen, äänestyksen järjestämisen ja palautteen keräämisen verkon välityksellä.
Webinaarin kouluttajana toimii Kansalaisfoorumin koulutussuunnittelija Pekka Kinnunen.
Tiistaina 21.4.2020 klo 14.00-16.00
Miljoonia (vai) mokkapaloja – verkkokoulutus varainhankinnasta
Opintokeskus Kansalaisfoorumi järjestää verkkokoulutuksen varainhankinnasta. Kouluttajana toimii Pia Tornikoski ja koulutuksen hinta sisältää Miljoonia (vai) mokkapaloja – Opaskirja yleishyödyllisen yhteisön varainhankintaan -teoksen.
Mobiilivideotuotannon pikakurssi
OSA I – keskiviikkona 29.4.2020 klo 14-16
OSA II – torstaina 30.4.2020 klo 14-16
Älypuhelimella voi tehdä hyviä videoita viestinnän tueksi tai opetuskäyttöön. Verkkokurssilla saat teknisiä ja toiminnallisia ohjeita hyvien mobiilivideoiden taltioimiseen, sekä videomateriaalin käsittelyyn pelkällä älypuhelimella. Lisäksi puhutaan videoiden jakamisesta ja hyödyntämisestä erilaisissa tilanteissa.
Koulutus on suunnattu erityisesti nuorisoseurajärjestön työntekijöille, mutta on myös avoin kaikille nuorisoseuralaisille!
Lähetämme vastausviestinä linkin, josta pääset koulutukseen
Keskiviikkona 6.5.2020 klo 18.00-20.00
Höntsä-toiminnan käynnistäminen omassa nuorisoseurassa
Höntsä – Silta eteenpäin -ESR-hankkeessa on kehitetty seuroille palvelupolkua siitä, miten tällaista toimintaa on mahdollista käynnistää nuorisoseuroissa. Työpajan aikana on mahdollisuus vielä vaikuttaa polun lopulliseen muotoutumiseen!
Lähetämme vastausviestinä linkin, josta pääset koulutukseen
Keskiviikkona 13.5.2020 klo 18.00-20.00
Kuluttajaturvallisuus tapahtumatoiminnassa
Mitä ovat kuluttajaturvallisuuslain velvoitteet leirejä jatapahtumia järjestäville nuorisoseuroille? Millaisia työkaluja ja muutatukimateriaalia TUKES:illa on tarjota toiminnan järjestäjille.
Lähetämme vastausviestinä linkin, josta pääset koulutukseen
Tiistaina 19.5.2020 klo 18.00-20.00
Työpaikkaohjaajakoulutus – Aloituswebinaari
Nuorisoseurat toteuttaa yhteistyössä Suomen Nuoriso-opiston kanssa työpaikkaohjaajakoulutuksen nuorisoseuralaisille. Koulutus muodostuu aloituswebinaarista (19.5.2020), itsenäisestä tehtävistä sekä päätöswebinaarista (16.9.2020). Lue lisää koulutuksesta >>
Nuorisoseurafoorumi järjestetään tällä kertaa Mikkelissä Suomen Nuoriso-opistolla 16.-17.5.2020. Hae puhujaksi Nuorisoseurafoorumiin 31.1. mennessä.
Nuorisoseurafoorumi kokoaa nuorisoseuraväen jälleen eri puolilta Suomea saamaan uusia ideoita ja näkemään ystäviä. Foorumissa pääsee vaihtamaan kokemuksia muiden nuorisoseuralaisten kanssa ja saa virikkeitä seuran toimintaan. Tämän vuoden ohjelma rakentuu vertaisoppimiselle ja toukokuussa laitamme jakoon parhaat käytännöt ja osaamisen – puhujina Nuorisoseurafoorumissa voi olla kuka tahansa nuorisoseuralainen, joka on halunnut jakaa osaamistaan tai nuorisoseuransa onnistumisen salaisuuden. Nuorisoseurat valitsee puhujat hakemusten perusteella.
Onko sinulla osaamista, jota haluaisit jakaa toisille nuorisoseuralaisille? Onko teidän nuorisoseurassanne jokin onnistuminen, jonka olisitte valmiit jakamaan? Miten sinä auttaisit toisia nuorisoseuralaisia edistämään osallisuutta, yhteisöllisyyttä tai yhdenvertaisuutta?
Hae Nuorisoseurafoorumin puhujaksi täällä 31.1. mennessä >> Huom! Hakuaikaa jatkettu. Puhujaksi voi hakea yksin tai yhdessä jonkun kanssa. Puhujavalinnat tehdään mahdollisimman pian haun päättymisen jälkeen. Valituille puhujille tarjoamme ilmaisen osallistujapaketin sekä matkakorvaukset matkustusohjesäännön mukaisesti.